Pazartesi, Ekim 19

Amerikan Adalet Sisteminde Suçluyu Kim Bulur?

İnternet, Digiturk falan derken bayağı çok polisiye dizi izlediğimi farkettim. Düzenli izlediğim, CSI (hem NY hem Las Vegas), Cold Case, Lie to Me, Practice, Fringe, Mentalist’in haricinde Law& Order, Criminal Minds, X-Files, Boston Legal gibi bir dolu diziyi izlemişliğim var. Bunlar sadece benim izlediklerim...bi de izlemediğim ama hergün bir yenisi çıkan de bir sürü polisiye dizi var. Ana tema hepsine aynı ortada elengirli bir suç ve bunu çözebilecek cin fikirli bir sürü tip oluyor. Tek tek izlediğinde “Vay bee” dedirtip keyifle izleniyor ancak bir zaman sonra "yaa bu ülkede bu kadar cin fikirli nasıl istihdam ediliyor" diye bir soru beliriyor insanın kafasında. 

Bu dizileri biraz izlediyseniz farketmişsinizdir. Her cinayete bakan ayrı bir ekip her ekibin ayrı bir yöntemi var. Anlaşılan o ki Amerikan polis teşkilatının yapısı çok karmaşık. CIA var, FBI var, bunların özel birimleri var, adli tıpçılar var, ordunun kendi teşkilatı kendi adli tıpı var, olayı araştıran savcılar var (DA, disstirk itörney diylar bunlara) sonra bunların tıktıkları suçları çıkaran bir avukatlar ordusu var. Var oğlu var. İşin için de bu kadar adam olunca suçluyu kim nasıl yakalıyor problem oluyor. Kimin kimi nasıl yakaladığı biraz karışık ama ben anladığımı aktarayım.
Misal bu dizlerden birinde katil rolünü kaptınız. Bakalım sonra neler olabilir...

Misal küçük bir kasabada cinayet işlerseniz kasabanın şerifi peşinize düşüyor, çok artistik bir yol veya uzaylı katkısı yoksa şerif sizi buluyor. Eğer şuç ortağınız bir uzaylıysa FBI olaya karışıyor ve o anda FBI içindeki X Files ekibi peşinize düşüyor. Eğer uzaylı ile birlikte biyolojik silah kullandıysanız Fringe Science departmanı da karşınıza çıkabilir.

Büyük bir şehirde cinayet işlediyseniz ne olacak? Burada ihtimaller daha fazla. Eğer sıradan bir cinayetse yerel polis (soğuk bölgelerde trençkotlu cipli, sıcak yerlerde şortlu bisikletli) sonunda PD olan bir birim tepenize çöküyor, NYPD, LAPD gibi. Bu şehirlerde adli tıp ekipleri de çok etkili. Bir taraftan polis bir taraftan adli tıpçılar sizi yakalamaya çalışıyor. Hangisi yakalar, o artık hangi dizinin kadrosuna dahil olduğunuza bağlı. Ceset kayıpsa FBI’ın özel bir bölümü, 10 sene önceki bir konuysa yine FBI’ın başka bir bölümü konuyla ilgilenebilir. Dediğim gibi olay ne kadar karmaşıksa FBI ve o konu ile ilgili bir başka departman bulunabilir. Bir de son dönemlerde yalanları yakalayan özel bir şirket peydahlandı, ona da Washigton’da yaşayanlar denk geliyor.

Yukarıda saydığım ekipler katili yakaladı, iş bitti mi? Hayır. Şimdi kendinizi Amerikan avukat ve jürilerine bırakacaksınız. Avukatınınzın manipulasyon ve jüriyi etkileme yeteneğine göre suçunuz ve cezanız belirlenebilir. Ama yine avukatlık dizilerinde gördüğümüz avukatlardan birine sahipseniz suçsuz bile çıkabilirsiniz.

Sonuç siz en iyisi katil matil olmayın, FBI’In içinde sırf size özel bir bölüm bile olabilir. Aman dikkat :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder